Häränsilmä

Vuonna 1983 rauhoitettu Häränsilmän suppalampi sijaitsee Salpausselällä ja on yksi kauneimmista osista Salpausselkien urheilu- ja virkistysaluetta.

Info

Pyöräily- ja kävelymatkan päässä Lahden torilta

Pysäkki Jalkarannantiellä

Yksi kauneimmista osista Salpausselkien urheilu- ja virkistysaluetta

Vuonna 1983 rauhoitettu Häränsilmän suppalampi sijaitsee Salpausselällä ja on yksi kauneimmista osista Salpausselkien urheilu- ja virkistysaluetta. Alun perin lammen pinta-ala on ollut noin hehtaarin, mutta sen rannat ovat osittain soistuneet luonnollisen umpeenkasvun seurauksena, jolloin vesipinta-ala on kutistunut 0,2 hehtaariin.

Suppalampi on syntynyt, kun jääkauden aikaan valtava jäälohkare on hautautunut maakerrosten sisään ja sulanut sitten myöhemmin. Supasta muodostui lampi, kun vettä läpäisemättömiä aineksia kertyi montun pohjalle.

Kulkuyhteydet

Häränsilmä sijaitsee pyöräily- tai kävelymatkan päässä Lahden torilta, mutta linja-autollakin pääsee suhteellisen lähelle, etenkin Jalkarannantien varrella Teivaan sataman kohdalla, josta on enää muutaman sadan metrin matka lammelle, tai hieman pidemmän kävelymatkan päässä Salpakankaantien varrelta, hyppyrimäkien kohdalta.

Kasvit

Häränsilmän suppalampi on järven ja suon ekosysteemin alue. Suon painanteissa kasvaa monenlaisia saroja, kuten pallosara, pullosara, mutasara sekä tähtisara. Muita painanteiden kasveja ovat raate, jouhivihvilä, rahkasammaleet sekä erilaiset pajut. Mättäiden kasveja ovat mm. mänty, hieskoivu, suokukka, karpalo, juolukka ja rahkasammal. Lisäksi suolla kasvaa tupasvillaa, myrkkykeisoa, vehkaa ja kurjenjalkaa.

Eläimet

Heinäsorsan ja tavin on nähty pesivän Häränsilmän rantasuolla ja pajusirkku pitää reviiriään rantapensaikossa. Ympäröivästä kangasmetsästä sen sijaan löytyy monenlaista elämää. Esimerkiksi peippo, pajulintu, metsäkirvinen, kirjosieppo, lehtokerttu, vihervarpunen, punakylkirastas, hippiäinen, mustapääkerttu, punavarpunen ja nuolihaukka viihtyvät alueella ja nisäkkäistä vesimyyrä, rusakko ja metsäjänis voivat hyppiä vastaan.

Lammessa pulikoivat ja lisääntyvät sammakko ja pienempänä populaationa vesilisko, sekä kaloista ruutana ja hauki.

Selkärangattomia lampi on pullollaan, sieltä voi havaita mm. sudenkorentojen toukat, sukeltajakuoriaiset, sääskentoukat, vesihämähäkki, hernesimpukat, vesiperhostoukat ja planktoneliöt.