Keväistä retkeilyä luonnossa

Kevät tekee taas tuloaan, linnut aloittavat pesänrakennus puuhat ja kasvit heräävät talviunilta. Ikävä koronavirus tilanne tuo epävarmuutta ja pistää asioita uuteen järjestykseen. Kaiken mullistuksen keskellä luonto on monelle se paikka rauhoittua ja nyt voikin mahdollisuuksien mukaan liikkua luonnossa, nauttia kevät auringosta ja heräävästä luonnosta. Lähteä tutustumaan, vaikka siihen omaan lähimetsään tarkemmin.

Lahdessa luonto on lähellä jokaisella. Nyt voi istahtaa kannon nokkaan, laittaa silmät kiinni, nostaa kasvot kohti aurinkoa ja kuunnella ympäröiviä ääniä. Hengittää syvään ja rauhoittua. Monessa luontokohteessa on alueen luonnosta kertovia opastauluja, joista saa tietoa alueen kasvillisuudesta ja eläimistä.

Itselle sopivia luontokohteita voi etsiä lähimetsän lisäksi Lahden seudun luonto sivustolta. Tässä muutamia esimerkkejä eri puolilta kaupunkia.

Pesäkallion luonnonsuojelualue sijaitsee pohjoisosassa Lahtea. Pesäkallion maasto on yksi Lahden luontopolkujen vaativimmista ja varsinkin kallioilla ja jyrkänteillä tulee olla varovainen. Alueella on myös valaistu kuntoreitti, jota pitkin on helpompi liikkua. Pesäkallion alueeseen tutustuessa samalla kiertää Merrasjärven ympäri. Reittiä mennään osaksi pitkospuita pitkin.

Linnaistensuon luonnonsuojelualue on edustava näyte päijäthämäläisestä suoluonnosta ja suosittu luontokohde. Pitkospuita pitkin kävellessä voi kuunnella korppien ja muiden lintujen kevät ääniä. Tähän, niin kuin muihinkin luontokohteisiin voi tutustua alueelta tehdyistä videoista, jotka löytyvät Lahden seudun luontosivuilta.

Esteetöntä reittiä pitkin pääsee Lapakiston lammen nuotiopaikalle, jossa voi katsella lampimaisemaa, syödä eväitä ja vaikka paistaa makkaraa. Lapakisto on harvinaisen monipuolinen ja tätä nykyä retkikohteena erittäin suosittu luonnonsuojelualue, jonka pinta-ala on 230 hehtaaria.

Haikkarinniemen luonnonsuojelualue Villähteellä on kooltaan 16 hehtaaria. Alue on kokonaisuudessaan viihtyisä ja kasvistoltaan monipuolinen niemi, joka on pururadan ja polkujen avulla myös helposti läpi kuljettava. Vanhankartanon luontopolku tekee alueella lenkin ja luontopolun kylteistä voi lukea tietoa alueesta.

 

 

Lahdessa on paljon retkeilyreittejä ja vaihtoehtoja ulkoiluun. Retkikohteita ja luonnonsuojelualueita löytyy Lahden seudun luontosivuilta. Liikunta- ja ulkoilureittejä on listattu lahti.fi sivuilla.

Liikutpa missä tahansa, rauhoitu, jätä kiire ja huoli hetkeksi, hengitä syvään ja kuuntele luonnon ääniä. Ja tietysti se tärkein, kunnioita luontoa, olet kylässä eläinten kodissa. Liiku rauhallisesti, ota huomioon muut liikkujat, pysy tehdyillä poluilla. Selvää tietysti on, että roskia eikä myöskään tupakantumppeja jätetä luontoon.

Aurinkoisia päiviä, seurataan kuinka kevät herättää luonnon talvihorroksesta eloon!