Jättipalsamin torjunta

Jättipalsami on yksivuotinen kasvi, joka leviää siemenistä. Loppukesästä kasvi lennättää siemeniään monen metrin päähän leviten näin isoille alueille nopeasti. Lahdessa jättipalsamia näkee paljon luontoon levinneenä ja harmillisesti myös luonnonsuojelualueilla, joista sitä on nyt pari vuotta torjuttu.

Jättipalsamia torjutaan Lahdessa luonnonsuojelualueilta

Jättipalsamin torjunta on periaatteessa helppoa, vaikeuksia tuo hankalat maastot ja laajat alueet.

Torjuntakeinoina käytetään kitkemistä juurineen ja niittämistä. Tärkeintä on estää siementen maahan pääsy. Siemenet eivät muodosta pitkäikäistä siemenpankkia maahan eli parin vuoden tarkalla torjunnalla pystyy kasvin hävittämään torjuttavalta alueelta.

Jättipalsamin siemenet voivat liikkua uusille alueille ihmisten mukana, vaikka kengän pohjiin ja vaatteisiin tarttuneena. Maansiirtojen, puutarhajätteen, kasvien vaihdon ja ajoneuvojen mukana siemenet voivat levitä myös.

Lahdessa Luonnonsuojelualueilla on torjuttu jättipalsamia ja siitä on saatu hyviä kokemuksia. Esimerkkinä tässä Rauhaniemen luonnonsuojelualue.

2017 Rauhaniemen luonnonsuojelualueelle johtava polku oli jättipalsamin valtaama. Ihmisten kulkiessa siemenet tarttuivat kenkiin ja vaatteisiin leviten alueella edelleen.

Rauhaniemen luonnonsuojelualueen polku. Jättipalsamia oli alueella enää yksittäisinä kasveina. Torjunta aloitettiin 2018 eli jo vuoden tarkalla torjunnalla on saatu hyviä tuloksia.

Aluetta ryhdyttiin torjumaan kitkemällä ja siimaleikkurilla niittämällä. Torjuntaa tehtiin kolmeen kertaan kesän 2018 aikana. Niitetty kasvi voi tehdä uutta kasvua ja aina jää joku jättipalsami huomaamatta, kun isolla alueella torjutaan. Tärkeää onkin tehdä torjuntaa useampaan otteeseen kesän aikana. Juurineen kitketyt kasvit kasattiin yhteen kasaan ja tallottiin tiiviiksi massaksi. Kasa maatui muutamassa viikossa ja kasan kohdalla kasvoi vain muutamia jättipalsameja 2019.

Siimaleikkurilla niitetyt jättipalsamit jätettiin maahan. Torjunta on parasta tehdä ennen kukintaa tai kukinnan alkuvaiheessa. Loppukesästä kasviin muodostuu siemenkodat, joissa siemenet kypsyvät ja jos torjuntaa meinaa tehdä siinä vaiheessa täytyy kukat ja siemenkodat kerätä pussiin. Torjunta on silloin huomattavasti työläämpää eli kannattaa olla liikkeellä ajoissa.

Jättipalsamin kukat ja siemenkodat.

Elokuussa rupeaa jättipalsamin torjunta olemaan jo myöhässä, koska siemenkodat ovat jo kehittyneet ja kasvi poksauttaa siemenet maahan. Jos tänä kesänä myöhästyi jättipalsamin torjunnasta niin ensi kesänä sitä sitten voi aloittaa aikaisin eli juhannuksen tietämissä.

Jättipalsami leviää siemenistä loppukesästä.