Ilmoita haitallisista vieraskasveista sekä espanjansiruetanasta Lahden palaute palveluun

Lahden kaupungin palautepalveluun www.lahti.fi voi ilmoittaa havaitsemistaan haitallisista vieraslajeista luonnossa. Ilmoituksia toivotaan myös luontoon viedyistä puutarha- sekä muista jätteistä. Kaikki puutarhajätteet (myös haravointijäte) tulee käsitellä omalla tontilla tai viedä alueen jäteasemalle. Jäteasemien sijainneista ja aukioloajoista saa tietoa Päijät-Hämeen jätehuollon sivuilta www.phj.fi tai soittamalla palvelunumeroon 03 871 1710 (pvm/mpm).

Jättiputki on valolle herkistävä kasvi, jonka kasvineste iholla voi aiheuttaa auringon valon kanssa palovammankaltaisia oireita. Jättiputkia on torjuttu Lahdessa jo useita vuosia ja asukkaita autetaan veloituksetta hävittämään näitä kasveja kiinteistöiltään.

Jättipalsamin moni tuntee myös nimellä paukkukasvi, koska kasvi sinkoaa loppu kesällä siemenkodistaan siemeniä useiden metrien päähän. Jättipalsamia torjutaan tänä vuonna kaupungin omilla alueilla niittämällä kasvia siimaleikkureilla. Kaikkia kaupungin kohteita ei saada tänä vuonna käytyä läpi, mutta kasvista toivotaan ilmoituksia ja tulevina vuosina torjuntaa tehostetaan entisestään.

Komealupiini on melkein kaikille tuttu kasvi ja sen kukintaa saadaan ihastella juhannuksen tienoilla. Kukinnan jälkeen kasvi ei sitten enää niin ihana olekaan, kun karvaiset siemenpalot muodostuvat värikkäiden kukkien tilalle. Vaikka kasvi kaunis onkin, todellinen ongelma on sen juuristossa. Tämä kasvi sitoo juurinystyröillään typpeä ilmasta ja muuttaa maaperää reheväksi ja itselleen suotuisaksi. Luonnonkasvimme viihtyvät vähemmän ravinteikkaassa maassa ja joutuvat väistymään lupiinin tieltä. Tämä voi vaikuttaa myös alueen hyönteisiin, jotka ovat käyttäneet luonnonkasveja ravinnokseen, mutta eivät saa lupiinista ravintoa itselleen. Lahdessa kaupungin toimesta keskitytään hävittämään lupiinia ja estämään sen leviämistä erityisesti arvokkailta luontokohteilta, kuten luonnonsuojelualueilta.

Kurtturuusu on myös haitallinen vieraskasvi ja sitä hävitetään kaupungin alueilta. Kurtturuusua ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. Kurtturuusun kasvatus on kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022.

Espanjansiruetanaan voi törmätä Lahdessakin jo useissa paikoissa. Lahden seudun luontosivuilla opastettiin tunnistamaan espanjansiruetana ja erottamaan se ukkoetanasta, joka ei ole haitallinen. Tarkista siis näiden etanoiden erot tästä.

Yhteistä näille edellä mainituille lajeille on, että ne ovat haitallisia vieraslajeja, joita koskee EU:n vieraslajiasetus tai kansallinen vieraslajilaki. Lainsäädännöstä lisätietoa saa www.vieraslajit.fi sivustolta.