Haitalliset vieraskasvit Lahdessa

Kesä on alkanut ja luonto on herännyt eloon vihreän vehreänä. Harmillisesti myös haitalliset vieraskasvit, kuten jättiputki ja jättipalsami ovat lähteneet kasvuun. Lahden alueella torjutaan jättiputkea Lahden kaupungin toimesta ja torjuntaa suorittaa Luontoturva ky.

Jättiputken kasvineste iholla yhdessä auringonvalon kanssa voi aiheuttaa palovammankaltaisia oireita, joten kaikkien muiden haittojen lisäksi voi jättiputki aiheuttaa terveydellistä haittaa. Muita haittoja kasvi aiheuttaa kookkaalla peittävällä kasvullaan sekä nopealla lisääntymisellään. Siemenestä leviävänä kasvina se voi vallata isoja alueita estäen muiden kasvien kasvun ja vaikeuttaa alueilla liikkumista. Levinneet jättiputkien kasvustot kiinteistöillä voivat vaikuttaa myös kiinteistöjen arvoja alentavasti.

Ilmoita havaitsemasi jättiputket Lahdessa www.lahti.fi / palaute

Lahdessa tavoitteena on hävittää kaikki jättiputket alueelta ja siksi kaupungin toimesta autetaan asukkaita torjumaan jättiputkia tonteilta veloituksetta.

Jättiputken lisäksi jättipalsami on myös tuotu meille puutarhakasviksi. Puutarhoista nämä kummatkin kasvit ovat levinneet luontoon.

Jättipalsami leviää siemenestä

Jättipalsamia on Lahdessa paljon ympäri kaupunkia ja tänä kesänä kokeillaan joillain alueilla niittää siimaleikkureilla jättipalsamin kasvustoja kaupungin toimesta. Tiedotusta haitallisista vieraskasveista on ollut pitkin kevättä alueen kirjastoissa, myös kouluille on jaettu tiedotusmateriaalia ja joidenkin koulujen / päiväkotien kanssa on käyty yhdessä kitkemässä jättipalsamia sekä tehty siitä myös paperia.

Lahden alueen kirjastoissa on tehty tiedotusta haitallisista vieraskasveista. Aikataulu nähtävillä Luontoturva.fi

Jättipalsami leviää siemenestä ja torjunta pitääkin tehdä viimeistään kukinnan alkuvaiheessa, jotta siemenet eivät kerkeä kehittymään. Torjunta keinona voi olla kitkeminen tai niittäminen, myös peittämistä on kokeiltu. Niitettäessä täytyy torjuttuja alueita seurata, koska niitetty jättipalsami voi lähteä uuteen kasvuun.

Kitkentää kannatta tehdä jo ennen kukintaa, tällöin kitkentäjätteen voi kasata kitkentäpaikalle yhteen kasaan ja talloa kasa tiiviiksi. Kasan päälle voi tietysti laittaa vielä vaikka pressun pariksi viikoksi, mutta tiiviiksi tallotusta kasasta ei juurikaan kasveja enää kasvuun lähde ja kasaa voi toki tarkkailla kasvun varalle. Kitkentäjätteen voi myös toimittaa jäteasemille, joista tietoa saa www.phj.fi

Puutarhajätettä ei missään tapauksessa saa viedä oman tontin ulkopuolelle luontoon. Risujen ja haravointijätteen vieminen toisen maalle on jätelain mukaan kielletty. Kielto koskee myös kunnan tai kaupungin omistamia maita sekä muita yleisiä maa-alueita. Puutarhajätteen mukana kulkeutuvat siemenet, juuren palat, taudit ja tuholaiset uusille alueille.

Älä vie puutarhajätettä luontoon

Puutarhajätteen mukana Lahdessa on luontoon levinnyt monet haitalliset vieraskasvit, joiden torjunta on työlästä ja tuo kaupungille kustannuksia. Puutarhajätteet luonnossa vaikuttavat myös alueiden yleissiisteyteen. Luontoon vietyjen puutarhajäte paikkojen läheisyyteen tullaankin viemään tiedotetauluja asiasta. Myös asukkaiden postilaatikoihin voidaan jättää asiasta tiedote.

Lisätietoa Lahden alueen jättiputkien torjunnasta antaa:

Miia Korhonen miia.korhonen@luontoturva.com 050-911 7782 www.luontoturva.fi

Jättiputkesta ja jättipalsamista lisätietoa Lahden seudun luontosivuilla www.lahdenseudunluonto.fi/vieraslajit/