Kiikunlähde

Salpausselän alla piileskelee yksi Etelä-Suomen suurimmista pohjavesialtaista ja Hollolan Uskilassa sijaitseva Kiikunlähde on yksi sen purkautumispisteistä.

Info

Hollolan Uskilassa

Parkkipaikka Kiikuntiellä

300 metrin kävelymatkan päässä Kiikuntiestä

Turkoosinvärisestä, kirkkaasta vedestään tunnettu Kiikunlähde

Salpausselän alla piileskelee yksi Etelä-Suomen suurimmista pohjavesialtaista ja Hollolan Uskilassa sijaitseva Kiikunlähde on yksi sen purkautumispisteistä. Turkoosinvärisestä, kirkkaasta vedestään tunnettu Kiikunlähde on yksi Suomen suurimmista lähdealtaista, joka ei jäädy edes talvella, vaan vesi pulppuaa pohjasta ympäri vuoden. Lähteen silmässä veden lämpötila on noin viisi astetta. Kiikunlähteen pituus on 400 metriä ja leveys leveimmillään 100 metriä. Vesi jatkaa matkaansa Kiikunojaa pitkin Vesijärveen Kirkonlahteen lähelle Hollolan kirkkoa.

Kiikunlähde sijaitsee noin 300 metrin kävelymatkan päässä Kiikuntiestä, jonka varrella on parkkipaikka. Lähde on hyvin helppo löytää, eikä sinne pääseminen vaadi suuria voimanponnistuksia. Retkeilijän tulee kuitenkin muistaa, että Kiikunlähde sijaitsee yksityisalueella, eli alueella liikkumisessa ja toimimisessa on omat rajoitteensa. Lähteelle voi kulkea vain yhtä reittiä, ja lähde tarjoaa juomaveden joillekin alueen kotitalouksille.